Internationaal zakendoen. Let op je taal!

Internationaal zakendoen is internationaal communiceren. Een foutje is zo gemaakt maar kan grote gevolgen hebben. Anekdotes te over van bedrijven en managers die in het buitenland leuke, gênante en soms hele dure foutjes maken die vaak op taal en traditie aankomen. Internationaal zakendoen houdt onder andere zakelijke communicatie, tradities en etiquette in. De juiste presentatie levert het grootste succes op.

Nu verschillen tradities en etiquette per land en al helemaal per continent. Zo zijn Britten vaak terughoudend in hun eerste contact. Terwijl Italianen vrij uitbundig overkomen. Het beste begin je een eerste zakelijk gesprek met een neutraal onderwerp zoals het weer of een open vraag. Later ontwikkelt het gesprek zich dan vanzelf. Volg de aanwijzingen van je gesprekspartner en vermijd subjectieve of gevoelige onderwerpen. Als het op zakelijke communicatie aankomt, kan je veel zaken op afstand al regelen. Schakel een vertaler in bij de internationale zakelijke communicatie.Dit voorkomt veelgemaakte (en vaak domme) fouten.

Taal en vertalen
Een veel gemaakte fout is het ontbreken van een native speaker. Ga je naar Engeland om zaken te doen? Let dan op het zogenaamde ‘Queen’s English’. In Nederland zijn we al gauw geneigd te denken dat we een aardig woordje Engels kunnen spreken. Britten waarderen het echter als u zo duidelijk mogelijk communiceert. Zo is er geen enkele ruimte voor misverstanden. En die misverstanden ontstaan al snel. Britten hebben namelijk de neiging hun stellingen af te zwakken. Met “That’s a little expensive” wordt waarschijnlijk bedoeld dat het veel te duur is. Daar komt bij dat Britten erg weinig kennis hebben van andere talen. U doet er dus goed aan een professionele tolk of vertaler in te schakelen voor vlekkeloze communicatie met een Engelse zakenpartner. Dit geldt overigens ook voor landen als bijvoorbeeld Frankrijk.

Uit de ervaringen van vertaalbureau Concorde zijn nog meer tips naar voren gekomen. Doe er je voordeel mee. Nog meer tips over internationaal zakendoen vind je op managementsite.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *