Arbeidsongeschiktheid van werknemers en gevolg voor werkgever

Als een werknemer arbeidsongeschikt raakt, heeft dit niet alleen gevolgen voor de werknemer. Raakt er iemand van jouw bedrijf arbeidsongeschikt, dan heeft dit namelijk ook gevolgen voor jou als werkgever. Wat de belangrijkste gevolgen zijn van arbeidsongeschiktheid voor de werkgever volgens de specialisten van Korevaarvandijk.nl, lees je in dit artikel.

Gevolg 1: de schadevergoeding

Is een werknemer arbeidsongeschikt geraakt door een ongeluk op de werkvloer, dan is de kans groot dat hij of zij een zaak aan gaat spannen om een schadevergoeding te krijgen. Zeker als het om een ongeluk gaat dat veroorzaakt is door een onveilige situatie op het werk en jij als werkgever (gedeelde) schuld hebt, is de kans aanwezig dat je een schadevergoeding moet betalen aan de werknemer in kwestie.

Gevolg 2: het moeten doorbetalen van het salaris

Als je werknemer een tijdje niet kan werken, moet je hem of haar wel een vergoeding betalen. Dit betekent dat je geld verliest omdat er minder werk verricht wordt, maar wel hetzelfde salaris moet betalen. Een grote werkgever zal hier geen last van hebben in de portemonnee, maar voor kleine ondernemers kunnen de gevolgen van dit soort situaties erg vervelend zijn voor de bedrijfskas.

Gevolg 3: juridische stappen

Is een werknemer voor altijd arbeidsongeschikt of is er sprake van een flink trauma, dan is de kans groot dat er een verregaande rechtszaak aangespannen wordt door de werknemer in kwestie. Wil je je goed verdedigen tijdens deze rechtszaak, dan is het belangrijk om er niet alleen te gaan staan. Het inschakelen van een advocaat is zeker verstandig, maar ook dit kost geld. Veel grote bedrijven hebben wel een jurist in dienst die hen helpt in dit soort situaties of hebben voldoende budget om een advocaat in de arm te nemen, maar voor ondernemers met kleinere bedrijven is dit vaak al lastiger. Daarom is het goed om van te voren na te denken over de mogelijke gevolgen van arbeidsongeschiktheid bij een werknemer en hier alvast een bedrag voor te sparen, dan er later achter te komen en mogelijk in de problemen te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *