Scheiden en de zaak

Zakelijk en privé gescheiden houden. Het goedbedoelde advies heb je vast wel eens gekregen. Maar in de praktijk wordt zakelijk maar al te vaak privé. En hier kan je eigenlijk niets aan doen. Wat te denken van een scheiding waarbij één van de beide partners een eigen bedrijf heeft? Je kunt je voorstellen dat dit een lastige zaak wordt en juridisch getouwtrek op de loer ligt.

Het goedbedoelde advies om zakelijk en privé strikt gescheiden te houden, geldt nog steeds. En hoewel dit erg lastig kan zijn, moet ik er op blijven hameren. Goede afspraken zijn een must en dit kost tijd en moeite. Zomaar standaard huwelijkse voorwaarden zijn helaas onvoldoende zodra er een eigen bedrijf in het spel is bij scheiding.

Huwelijkse voorwaarden

Veel ondernemers trouwen op huwelijkse voorwaarden. Dit is overigens geen afweging die alleen wordt gemaakt voor een eventuele scheiding. Ook bij een faillissement zorgen huwelijkse voorwaarden ervoor dat de partner niet aansprakelijk kan worden gesteld voor het failliet van het bedrijf van de andere partner. Wel zo veilig natuurlijk. Want trouwen in gemeenschap van goederen houdt in dat beide partners 50 /50 krijgen maar ook voor die percentages aansprakelijk zijn. Gaat partner A failliet? Dan verhalen schuldeisers ook bij partner B.

Bij scheiding zijn de huwelijkse voorwaarden niet alles, althans niet de standaard voorwaarden. Bij huwelijkse voorwaarden heeft de partner van de ondernemer recht op de helft van de waardegroei van het bedrijf, tenzij anders afgesproken. Op basis van het verrekenbeding zouden partners elk jaar moeten bijhouden met welk bedrag het vermogen is gegroeid en dit jaarlijks onderling verrekenen. Doorgaans gebeurt dat niet, en moet het achteraf worden uitgezocht. Als alles niet goed is bijgehouden, wordt dat een puinhoop. Zeker zodra uitgeweken wordt naar een rechter. Deze besluit dan vaak alles 50 / 50 te verdelen.

Bedrijf buiten scheiding

Het staat je vrij de huwelijkse voorwaarden wat ‘creatiever’ in te richten. Zo kan je je bedrijf buiten de scheiding houden. Uiteraard moeten beide partners (in voorspoed) het wel met elkaar eens worden. De voorwaarden moeten uiteraard door allebei worden ondertekend.

Wanneer je dit niet doet en het wordt scheiden, zullen beide partijen onaangenaam verrast zijn. Een ex partner hoeft nooit het bedrijf in gevaar te brengen om de andere partij te betalen.

Win altijd juridisch advies in. En uiteraard nog voor het te laat is. Een echtscheidingsadvocaat kan ook voordat de bom barst van groot nut zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *