Zakelijk internet. Echt noodzakelijk?

Waar providers jaren geleden hun blik vooral hadden gericht op de consument, is dit anno 2017 verbreed naar de zakelijke markt. KPN en Ziggo proberen het MKB te verleiden zakelijk internet af te sluiten. Met lokkertjes wordt geprobeerd om de ‘echte’ zakelijke internetproviders te verlaten. Laten we eens kijken naar de verschillende zakelijke pakketten van de twee telecomreuzen.

Ziggo

De kabelaar biedt zakelijk internet aan voor de ZZP’er en de MKB’er. Het verschil zit hem in de snelheid, aantal IP-adressen en bijvoorbeeld Wifi-punten. Verder schermt het bedrijf met allerlei oplossingen bij storing zodat je weer snel kunt ondernemen. Ziggo biedt het ZZP pakket aan voor 37,50 euro per maand. Let op, dit is exclusief BTW. Je krijg dan 60 Mb/s internet. Dit is snel genoeg voor heel veel ZZP’ers/MKB’ers. Contracten lopen vanaf 1 jaar. Liever ziet Ziggo je voor 3 jaar tekenen.

KPN

KPN kent de zakelijke klant al iets langer. Het bedrijf maakt onderscheid in ZZP, MKB en grootzakelijk. Die laatste groep is van oudsher een focus van KPN geweest. Bij grootzakelijk moet je denken aan 150 gebruikers of meer. Dit vergt natuurlijk een ander type internetverbinding. KPN focust op alles-in-1 pakketten, ook voor de zakelijke markt. Apart, want wie kijkt er zakelijk TV? Maargoed, los internet kennen ze gelukkig ook. Speciaal voor de ZZP’er is er een pakket van 60Mb/s (beloofde snelheid althans want het blijft ADSL) en dit kost 40 euro. Dit is inclusief de BTW.

Heb jij als ZZP’er of MKB’er nou echt zakelijk internet nodig? Als ZZP’er absoluut niet! Prijzen zijn niet lager dan een consumentenpakket. Laat je dus niet in de maling nemen. Als jij als ZZP’er een ‘gewoon’ internetpakket afsluit, zit je goed. Je hoeft echt geen zakelijk pakket te hebben. De prijs is zakelijk niet goedkoper. Vaak is het consumentenpakket stukken goedkoper. Als MKB’er kan een zakelijk pakket uitkomst bieden. Maar dan pas vanaf 5 gebruikers. Zit jij met een startup met 3 man te werken? Ook dan is een consumentenpakket prima.

De zakelijke providers stunten absoluut niet met prijzen. Jammer natuurlijk. Prijzen zijn zo goed als identiek aan de internetpakketten voor consumenten. Ze lijken lager, maar de prijzen zijn exclusief BTW. En de prijzen voor de consumentenpakketten zijn inclusief BTW. Dit vertekent al direct. Let hier dus op. Ook gelden zakelijk vaker langere contracttijden. Dit is ook opletten geblazen, zo wordt overstappen minder makkelijk.

Bekijk goed of jij wel een zakelijk internetpakket nodig hebt. Vaak is het namelijk helemaal niet nodig. De consumentenpakketten zijn scherper geprijsd, kennen meer acties en een kortere looptijd. Dit heeft zo z’n voordeel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *