WA-verzekering voor bedrijven. BAV of AVB?

Als je een eigen bedrijf start, is het mogelijk dat je schade veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je als startende webhoster onderhoud uitvoert aan een server, waardoor de website van een belangrijke klant dagen offline is. In dat geval kan de klant je aansprakelijk stellen voor misgelopen inkomsten.

In veel gevallen wordt er dan een schadeclaim opgemaakt. Daarom is het belangrijk een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Goede algemene voorwaarden opstellen helpt ook, maar een verzekering is een absolute must. In de verzekeringswereld vinden we de AVB en de BAV. We gaan in op welke verzekering het meest geschikt is voor de MKB’er.

Verschil tussen AVB en BAV

Er zijn twee verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen. Beide aansprakelijkheidsverzekeringen zijn voor bedrijven. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) is bedoeld om het bedrijf te dekken tegen schade door aansprakelijkheid. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is juist bedoeld voor schade als gevolg van het uitoefenen van een beroep.

AVB: handig voor de ZZP-er

De AVB, de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, is te vergelijken met een WA-verzekering, maar dan voor ondernemers. De AVB dekt schade als gevolg van beroepsuitoefening. Als je bijvoorbeeld een kop koffie op een opdrachtgever zijn computer laat vallen. Belangrijk om te weten: je ‘normale’ WA-verzekering, bedoeld voor consumenten, geldt hier niet! Daarom is het verstandig een AVB af te sluiten. De AVB dekt schade aan personen en voorwerpen die door de ondernemer is veroorzaakt tijdens het uitvoeren van zijn of haar beroep. Het hierboven aangehaalde voorbeeld van webhosting wordt hier ook vergoed.

Een AVB is overigens niet verplicht om af te sluiten, maar wel handig. Sommige opdrachtgevers hebben als harde eis dat je verzekerd bent tegen aansprakelijkheid. Voornamelijk risicovolle bedrijven in bijvoorbeeld de bouw hebben zo’n verzekering hard nodig.

BAV: handig voor de adviseur

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor de gemiddelde ondernemer niet interessant. Tenzij je in een adviserende functie zit. Bijvoorbeeld in de financiële sector. Geef je een verkeerd advies, dan kan dat leiden tot vermogensschade. Voor deze beroepen geldt een verplichting om een BAV af te sluiten. Je moet deze verzekering dus alleen afsluiten als je onder deze beroepsaansprakelijkheid valt.

Een BAV is moeilijk af te sluiten, want verzekeraars lopen een hoog risico. Een dergelijke verzekering is dus zeker niet goedkoop, maar wel noodzakelijk. Met een BAV straal je professionaliteit uit. Bovendien willen de meeste opdrachtgevers in de financiële sector alleen met je werken als je een BAV hebt. Het dekt je tegen bijvoorbeeld nalatigheid, schending van privacy, smaad en laster. In een adviserende rol is deze verzekering dus een must. Als MKB-bedrijf dat drones verkoopt, heb je weinig aan deze verzekering en volsta je met een AVB.

Kort samengevat

Aan het begin van dit artikel vroegen we ons al af welke verzekering het verstandigst is om af te sluiten. Als je een adviserende rol hebt, is het verstandig om tenminste een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af te sluiten. Handel je in groenten en fruit, dan is zo’n BAV niet nodig.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) is dan voldoende. Deze verzekering is een WA-verzekering voor ondernemers. Het is wettelijk niet verplicht om de verzekering af te sluiten, maar we verstandig. Bij het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dien je wel goed de polisvoorwaarden te lezen. Sommige verzekeraars werken met een eigen risico en niet alle schade is bij alle verzekeraars even goed verzekerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *