Waarom past een werkgever selectie assessment toe?

Je ziet het vaak staan in vacatures voor de wat hogere functies bij bedrijven en instellingen “een assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure”. Dit doen werkgevers om de kans te vergroten dat ze voor hun vacature inderdaad de juiste persoon in dienst nemen. Je wordt dan niet alleen beoordeeld op je sollicitatiebrief, je CV en het gesprek dat wordt gevoerd. Er wordt een assessment aangevraagd waaruit moet blijken of je inderdaad geschikt bent voor de functie. Een assessment wordt ook wel een psychologische test genoemd, maar dit is eigenlijk een foute benaming. Een psychologische test kan onderdeel uitmaken van het assessment.

Hoe gaat een selectie assessment in zijn werk?

Bij een assessment krijg je meestal een gesprek met een psycholoog. Deze zal relevante vragen stellen die te maken hebben met de competenties die voor de functie worden gevraagd. Uit je antwoorden moet bijvoorbeeld kunnen worden geconcludeerd of je stressbestendig bent, of je goed met vertrouwelijke gegevens kunt omgaan en of je leidinggevende capaciteiten hebt. Daarnaast wordt vaak een psychologische test afgenomen om te zien of je bepaalde competenties bezit die voor de functie vereist zijn, zoals inzicht in complexe processen, taalvaardigheid of rekenkundige problemen.

Krijgt de werkgever het rapport van mijn assessment?

Een assessment wordt altijd afgenomen door een hierin gespecialiseerd bureau. Het bedrijf waar je gaat werken doet dit nooit zelf. Dit heeft een belangrijke reden. Je hebt namelijk als sollicitant het recht om de uitslag van het assessment niet bekend te maken aan de werkgever. Dit betekent uiteraard wel dat je de baan waar je op solliciteerde zeer waarschijnlijk niet zult krijgen. Maar als er dingen in het assessment staan waarvan je niet wilt dat ze bekend worden dan heb je het recht om het rapport over het assessment niet te delen met de opdrachtgever, in dit geval de werkgever. Deze krijgt wel altijd een samenvatting van de uitkomsten. De werkgever betaalt immers voor het assessment en heeft dus wel het recht te weten wat hier globaal uit is gekomen.

Moet ik me zorgen maken over een selectie assessment?

Als je ervan overtuigd bent dat je geschikt bent voor een functie waar je op reageert, dan hoef je je in principe geen zorgen te maken over een selectie assessment. Hieruit moet dan immers naar voren komen dat je de juiste competenties hebt voor de functie. Probeer dus om je tijdens een assessment niet anders voor te doen dan je bent. Een goede psycholoog prikt daar sowieso vrij snel doorheen en het zal alleen maar in je nadeel werken. Bij het maken van een psychologische test kun je sowieso weinig invloed uitoefenen omdat de vragen vaak multiple choice zijn. Het is dan simpelweg de kunst het juiste antwoord te kiezen en de test binnen de gestelde tijd af te ronden. Soms krijg je een test die je absoluut niet binnen de tijd kunt afronden. Blijf dan rustig. Probeer zo veel mogelijk vragen juist te beantwoorden en accepteer dat je niet alles af kreeg. Soms is een test expres  te lang gemaakt om te kunnen onderzoeken of je stressbestendig bent.

Wil je meer informatie over selectie assessments? Kijk dan eens bij Bapas.

Een gedachte over “Waarom past een werkgever selectie assessment toe?

 • 03/11/2017 om 08:54
  Permalink

  beste Jos,

  leuk dat je aandacht besteedt aan wat een selectieassessment is. Als assessment psycholoog heb ik nog wel een paar aanvullingen:
  – Een uitgebreid selectieassessment omvat doorgaans meer dan een gesprek met de psycholoog en tests of vragenlijsten. Er zijn meestal ook simulaties opgenomen in het programma en het kan al gauw een dag duren.
  – Als het gaat om de uitslag toch even een correctie: de deelnemer heeft het recht om rapportage te weigeren als hij of zij te maken heeft met een NIP psycholoog. Dat betekent dat de opdrachtgever dan niet een samenvatting krijgt van de resultaten zoals je schrijft, maar alleen hoort dat de deelnemer gebruik maakt van zijn recht om rapportage te weigeren. Inhoudelijk geeft een NIP psycholoog nooit informatie over de assessmentresultaten als de deelnemer dat niet wil. De NIP psycholoog die dat wel zou doen, handelt in strijd met zijn beroepscode.
  Dit biedt zeker de werknemers die op verzoek van hun eigen werkgever het assessment doen bescherming tegen ongewenste effecten van een assessment.

  Met vriendelijke groet,
  Marielle Damoiseaux
  registerpsycholoog NIP Arbeid en Organisatie

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *