Hoe start ik een onderneming?

Heb je een goed business idee, maar geen idee hoe nu verder? Of wil je een financiering aanvragen, maar mis je de vereiste onderbouwing? Dan heb je een ondernemingsplan nodig, maar hoe maak je dat nu eigenlijk? Gelukkig is er hulp bij het opstellen van een goed ondernemingsplan. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Plannable. Het begint in ieder geval allemaal met het goed omschrijven en onderbouwen van je bedrijfsidee. Wat ga je bijvoorbeeld aanbieden? Heb je een product, een dienst of is het iets heel anders? Is er een bepaalde behoefte die je gaat vervullen met je idee? Het kan verstandig zijn om een marktonderzoek te laten uitvoeren, zodat je kunt achterhalen of er inderdaad een markt is voor jouw idee.

Idee-uitwerking

Als je je idee goed onderbouwd hebt, ga je dieper in op de specifieke uitvoering. Heb je een product, hoe gaat dit er dan uit zien? Welk productieproces ligt eraan ten grondslag, en ga je dit in eigen beheer doen of met derden? Of bij een dienst, hoe ziet je dienstverlening er precies uit, wat is inbegrepen en wat niet. En biedt je ook onderhoudscontracten na oplevering, of garantie op je producten. Al deze dingen zal je moeten omschrijven in je ondernemingsplan.

Hoe ga je je idee vermarkten?

Met een briljant idee, een mooi vormgegeven product of een goed gedefinieerde dienst alleen ben je er nog niet. Je zult dit bij potentiële klanten onder de aandacht moeten brengen. Je zult dus moeten nadenken over je doelgroep, deze definiëren en bedenken wat de beste manier is om die doelgroep te bereiken. Welke marketingtools ga je daarbij gebruiken? Een gedegen marketing plan is een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan.

Wat heb je nodig qua financiën?

En natuurlijk ook je begroting is een cruciaal onderdeel van je ondernemingsplan. Wat heb je nodig aan startkapitaal, om je eerste serie producten te (laten) produceren, of de randvoorwaarden voor je dienst in te kunnen richten? Hoe ziet je prijsstelling er uit, en je verdienmodel, op korte termijn en op lange termijn? Wanneer denk je dat de baten boven de kosten uit zullen komen, oftewel dat je winstgevend zult zijn? En wat moet daarvoor gebeuren? Deze vragen zul je ook moeten kunnen beantwoorden in je ondernemingsplan, zeker als onderbouwing voor een eventuele financieringsaanvraag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *