Bedrijfswebsite (laten) maken

Ondernemen zonder bedrijfswebsite is eigenlijk niet meer van deze tijd. De zoektocht van consumenten begint tegenwoordig vrijwel altijd op het internet, het is dus belangrijk om online vindbaar te zijn en over een professionele online identiteit te beschikken. Dit geldt niet alleen voor grote partijen, maar misschien wel juist voor de kleine onbekende bedrijven. Het grote bereik en de relatief lage kosten maken het internet tot een bijzonder aantrekkelijk kanaal. Maar die website moet natuurlijk wel eerst gemaakt worden. Hoe pak je dat als ondernemer aan?

Zelf een website maken

Indien de tijd het toelaat kun je ervoor kiezen om zelf een website te maken. Het begint allemaal met het registeren van de domeinnaam bij een hostingaanieder. Het vastleggen van een .nl domeinnaam kost vaak een paar euro per jaar. Er zijn soms zelf acties waarbij je het eerste jaar helemaal niets betaalt voor de domeinregistratie. Daarnaast dient er een webhostingpakket te worden afgenomen, je huurt eigenlijk een stukje schijfruimte op een server waar de website op wordt gezet. Voor een euro of twintig per jaar heb je tegenwoordig wel een simpel hostingpakket. Zodra dit is geregeld begint de daadwerkelijk bouw van de website.

Open source CMS gebruiken

Het maken van een website is tegenwoordig gelukkig niet meer zo’n gedoe als vroeger. Je hebt met gratis open source pakketten als WordPress namelijk geen verstand van programmeren meer nodig. WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je relatief eenvoudig zelf een website kunt maken en onderhouden. De software was oorspronkelijk bedoeld voor het maken van blogs, maar is uiteindelijk uitgegroeid tot het populairste en misschien wel meest gebruiksvriendelijke CMS ter wereld. De actieve WordPress community zorgt ervoor dat het systeem voortdurend wordt doorontwikkeld en heeft ervoor gezorgd dat er inmiddels ontelbare thema’s bestaan waarmee je je website in een paar klikken een professionele uitstraling kunt geven. Dankzij de gebruiksvriendelijkheid van WordPress kun je zelf eenvoudig pagina’s aan je website toevoegen, aanpassen of verwijderen wanneer dit nodig is. Kom je er zelf niet helemaal uit, dan is even Googlen vaak genoeg om tot de oplossing te komen.

Een website laten maken

Het overgrote deel van de ondernemers kiest ervoor om de website door een externe partij te laten ontwikkelen. Op zich niet vreemd wanneer je bedenkt dat een website laten maken niet meer zo heel erg duur is. Dit komt doordat veel webbouwers ook gebruik maken van gratis open source pakketten en HTML-templates en dus relatief snel en goedkoop een professionele website kunnen maken. Pas wanneer het gaat om maatwerk, waarbij standaard functionaliteiten niet meer toereikend zijn, kunnen de kosten voor een website behoorlijk oplopen.

Het overgrote deel van de websitebouwers biedt standaard pakketten aan waarbij je een vast bedrag betaalt voor het laten maken van een website (een all-in prijs dus). Dit bedrag ligt meestal ergens tussen de €500 en €1.500 in, afhankelijk van wat je precies wilt. Doordat er in de meeste gevallen gebruik gemaakt wordt van een open source CMS als WordPress kun je later zelf ook content aan je website toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *