Hoeveel kost het openen van een zakelijke rekening?

Iedereen weet dat een zakelijke rekening niet gratis is. Soms is het net dat wat een ondernemer tegenhoudt. Hoewel we dat laatste niet zouden aanraden omwille van de vele voordelen die aan zo’n zakelijke rekening verbonden zijn, miskennen we het kostenplaatje zeker niet. Ook bij het openen van een zakelijke rekening kan er sprake zijn van een initiële kost. Hoeveel het kost? Dat verschilt van bank tot bank. Eenvoudig vergelijken? Dat is zelden de waarheid.

Kosten verschillen van bank tot bank…

Het is inderdaad zo dat er helemaal geen uniform tarief bestaat voor het openen van een zakelijke rekening. Vaak is er officieel zelfs geen sprake van een openingskost, terwijl dat zich in de praktijk wel via andere kostenposten laat vertalen. Soms betaal je bijvoorbeeld het eerste jaar een hoger maandelijks tarief. Hier heeft men de opstartkost dus omgezet naar een hogere maandelijkse prijs. Soms pakken banken het echter ook anders aan en laten ze jou de zakelijke rekening gratis openen en bieden ze jou een aantal maanden gratis dienstverlening aan. Extra voordelig, toch? Hier zal men de kosten echter op lange termijn bij jou verhalen.

Hoeveel het openen van een zakelijke rekening kost, is met andere woorden niet altijd even transparant en duidelijk. Dat is ook logisch: de bank heeft het recht om een eigen commerciële formule uit te dokteren. Daar kunnen we als ondernemer zeker nog wat van leren.

Vergelijk daarom het totale kostenplaatje…

Het achterhalen van de exacte kostprijs voor het openen van een zakelijke rekening is met andere woorden niet duidelijk. Daarom is het beter om de gemiddelde totale kostprijs van de rekening na te gaan. Sommige zakelijke rekeningen zijn immers op korte termijn goedkoper, maar resulteren al na één jaar in hogere kosten. Vergelijk de maandelijkse en jaarlijkse kosten en schenk ook aandacht aan transactiekosten, de kosten van de bankpas en eventuele andere (verborgen) kostenplaatjes.

Maar kijk ook naar de inhoud van het pakket!

Louter op basis van de kostprijs een bank kiezen, is onvoldoende. Je zal ook moeten kijken naar wat je daarvoor in ruil krijgt. Bij N26 kan je bijvoorbeeld gratis een zakelijke rekening openen en hoef je ook geen transactiekosten te betalen. Het nadeel is dan weer dat je er geen rente ontvangt en je geen boekhoudkoppeling kan maken. Uiteraard is dat bij andere banken zoals Knab en ING volledig anders, maar kijk je daar wel tegen kosten aan. Ga vooraf goed na wat de gewenste mogelijkheden zijn en hoeveel transacties je naar alle waarschijnlijkheid zal verrichten. Ga op basis hiervan op zoek naar de best geschikte (en voordeligste) zakelijke rekening. Dat vergelijken niet eenvoudig is, durven we echter te beamen. Gelukkig zijn er op het net heel wat vergelijkingstools terug te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *