5 belangrijke nieuwe trends in webdesign

Een site van zeven jaar oud kan er gedateerd uitzien. Tien jaar oud? Prehistorisch bijna. Niet alleen veranderen onze smaak en verwachtingen, ook maken ontwerpers op steeds nieuwe manieren gebruik van de technologie die voorhanden is. Dat leidt tot regelmatig veranderende designs. Is jouw website toe aan een modern jasje? Volg deze vijf trends in webdesign en je site ziet er weer uit als nieuw.

Trend 1: Unieke beelden en illustraties

Mooie beelden zijn essentieel voor een fraaie website. Foto’s zijn daarbij de eerste optie. Hoewel er tegenwoordig enorm mooie foto’s te vinden zijn voor je blog of website, is het niet gemakkelijk om met fotografie een onderscheidende site neer te zetten. Daarom kiezen steeds meer trendsettende bedrijven voor prachtige illustraties. Op sites als die van opslagdienst Dropbox of chatapplicatie Slack is bij binnenkomst geen foto meer te bekennen.

Met illustraties kan ook jij je website enorm persoonlijk en onderscheidend maken. Dat gezegd hebbende, mooie illustraties zijn wel minder makkelijk te vinden dan stockfotografie. Illustratoren voor jouw website kun je vinden op creatieve platformen als 99designs en Upwork of kijk even rond op bijvoorbeeld Instagram. Voor illustraties betaal je waarschijnlijk net iets meer dan voor stockfoto’s, maar dan weet je wel zeker dat jouw site een unieke uitstraling heeft.

Trend 2: Material Design is een blijvertje

Google weet wel het een en ander van ontwerpen van websites. Hun ontwerpstijl Material Design is dan ook toonaangevend voor hoe online diensten eruit kunnen zien. Dat leidt tot moderne, strakke ontwerpen waarin plaats is voor diepte, lagen, schaduwen en animaties.Goede voorbeelden zijn te vinden in hoe Google-diensten zoals Gmail of Google Maps eruit zien.

Maar ook ontwikkelaars van Android apps moeten zich houden aan de richtlijnen van Material Design. Dat zorgt voor een herkenbaar geheel. Wil je er zelf aan voldoen? Google heeft een zeer uitgebreide handleiding beschikbaar waarin je tot op de pixel kunt zien hoe je dit zelf kunt toepassen.

Trend 3: Begin klein, denk daarna pas groot

In 2018 is het het niet voldoende als je een mobiele versie van je gewone website hebt. Een mobiele site heeft prioriteit. Tegenwoordig bekijken mensen websites vaker op mobiele apparaten dan op laptops of desktops. Dat heeft gevolgen voor hoe websites gemaakt worden. Vroeger werd er een prachtige website gemaakt voor grote schermen, om daarna eens te kijken hoe dat vertaald kon worden naar een klein telefoonscherm. Tegenwoordig is het precies andersom.

Stap één is een volledige website goed laten werken op een klein scherm. Daarna wordt er gekeken naar grote schermen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor hoe een website eruit ziet. Een goede ontwerper houdt er nu ook al vanaf het begin rekening mee dat sites bediend worden met één duim en dat de rekenkracht van een telefoon vaak minder is dan van een grote desktop.

Trend 4: Warmte en gezelligheid

Genoeg van die kille, hoekige ontwerpen. Iets zachter en natuurlijker is de trend. Dit is terug te zien in het veelvuldige gebruik van ronde, organische vormen. Daarom worden gebruiks elementen, zoals knoppen, tekstkaders en invulvelden ontdaan van hun rechte hoeken. In plaats daarvan krijgen ze een lekker afgerond hoekje, waardoor het geheel een stuk vriendelijker oogt.

Deze aanpassing is niet altijd ingrijpend en heeft veel effect. Het herkenbare design van nieuwssite NU.nl is kort geleden voorzien van ronde hoekjes en is meteen weer klaar voor de toekomst. Ook worden organische vormen veel gebruikt als losstaand, grafisch element. Veel landingspagina’s maken gebruik van fraaie, wilde ronde vormen. Niet voor niets werd het jaar 2017 uitgeroepen tot het jaar van de ‘blob’. Een vormloos, vaak kleurrijk grafisch element dat ook dit jaar een blijvertje lijkt.

Trend 5: Kom in beweging

Designers vinden steeds nieuwe manieren om je aandacht naar de juiste elementen op je scherm te leiden. Fraaie en goed uitgedachte animaties kunnen daarbij veel hulp bieden én een prachtig design opleveren. Klikken op een link brengt je niet meer abrupt naar een volgende pagina, maar doet dat met fraaie animaties. Een pagina naar boven of beneden scrollen kan met fraaie overgangen een compleet nieuwe ervaring bieden, zoals deze site over Porsche toont. Door het toevoegen van soepele animaties en overgangen, kun je jouw site een compleet nieuwe ervaring geven.

Ook het gebruik van een video is een blijvende trend. En die video hoeft niet meer in de standaard beeldverhouding te komen. Vierkante video’s, langwerpige of rechtopstaande video’s zijn met de opkomst van verschillende sociale netwerken gerust geen taboe meer. Zolang ze maar niet automatisch gaan afspelen als de website opent, bewijs je met een mooi filmpje je gebruikers een grote dienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *