Gratis verwijdering tatoeagepuntjes na behandeling borstkanker

Een samenwerking tussen het Amphia ziekenhuis en Laserpraktijk Breda biedt patiënten die behandeld zijn voor borstkanker soelaas. Laserpraktijk Breda lasert tatoeagespuntjes die gezet zijn tijdens behandeling gratis weg. Na onderzoek door het Amphia ziekenhuis blijkt dit succesvol en is weghalen van de puntjes de manier om een vervelende periode af te sluiten.

Bij vrouwen die postoperatief behandeld worden met radiotherapie worden altijd tatoeagepuntjes als markering op de huid aangebracht. Aan de hand van deze puntjes kan met grote precisie bestraald worden. Het Amphia ziekenhuis in Breda heeft patiënten ondervraagd die post-radiotherapie behandeld zijn met lasertherapie.

Aan deze groep werden de volgende vragen gesteld:

 • Wat was de reden om de tatoeagepuntjes weg te laten laseren?
 • Hoe was de behandeling?
 • Bent u tevreden met het resultaat?
 • Zou u het anderen adviseren?

Het onderzoek is uitgevoerd bij patiënten zijn behandeld met lasertherapie bij Laserpraktijk Breda. Meer dan de helft van de patiënten werd ten tijde van het zetten van de tatoeagepuntjes niet geïnformeerd over de mogelijkheden om na de behandeling de tatoeagepuntjes te laten verwijderen middels lasertherapie.

“Voor ons is het een kleine moeite de werkzaamheden erbij uit te voeren. Ik heb een dag in de week ingeruimd om deze groep vrouwen te kunnen helpen. Zoals nu blijkt wordt dit enorm gewaardeerd en dat is natuurlijk fijn om te horen”, aldus Paul Heerkens van Laserpraktijk Breda.

Het onderzoek – uitgevoerd door chirurg Arjen Rijken van het Amphia – laat zien dat met een relatief kleine handeling een groot resultaat te behalen valt. De belangrijkste reden dat vrouwen de puntjes willen laten weghalen is omdat het ze herinnerd aan de ziekte. Alle ondervraagden (100%) geven aan het een ander te zullen adviseren. De behandeling met lasertherapie is relatief eenvoudig en in een paar behandelingen zijn de puntjes verdwenen. De resultaten van het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Heelkunde.

 

“Wij van mening dat er meer aandacht moet komen voor patiënten met hinderlijke tatoeagepuntjes post-radiotherapie. De resultaten van ons onderzoek laten zien dat je deze patiënten op een makkelijke manier goed kunt helpen. Uit eerder onderzoek blijkt dat minstens 15% van de borstkankerpatiënten echt hinder heeft van deze tatoeagepuntjes. Het zou wenselijk zijn als deze patiënten naar een lasertherapeut gestuurd worden post-radiotherapie en als deze laserbehandelingen dan ook vergoed zou worden”, zo laat Arjen Rijken weten.

Na deze pilot hebben partijen laten weten door te gaan met het gratis weghalen van de puntjes. Het Amphia zal patiënten door blijven verwijzen naar de laserpraktijk.

 

3 gedachten over “Gratis verwijdering tatoeagepuntjes na behandeling borstkanker

  • 13/01/2020 om 20:35
   Permalink

   Hoi Margot, nee. Deze praktijk zit gevestigd nabij Breda.

   Beantwoorden
 • 10/09/2021 om 21:04
  Permalink

  Hoi. Ik woon in Breda en wil graag de tatoeagepuntjes laten verwijderen. Hoe kom ik hiervoor in aanmerking?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *