Elk MKB-bedrijf een realtimeboekhoudsysteem

Vroeger had je twee keuzes: je liet de boekhouder alles voor jou doen of je ging intern zelf aan de slag met een professioneel boekhoudprogramma. Tegenwoordig zijn de keuzemogelijkheden veel ruimer geworden. Zo kan ja via online boekhoudplatformen onderdelen van de boekhouding zelf uitvoeren, terwijl de externe boekhouder bepaalde ingewikkelde taken en controles alsnog voor jou verricht.

Het meest bijzonder zijn echter de zogenoemde realtimeboekhoudsystemen. Dergelijke boekhoudsystemen communiceren live met verschillende andere applicaties en zorgen ervoor dat jouw boekhouding voortdurend up to date is. Dit alles met een minimale inspanning en zonder dat ze duur hoeven te zijn. Toch zijn er nog een aantal andere redenen waarom elk MKB-bedrijf een realtimeboekhoudsysteem moet hebben. Aan de hand van enkele praktische voorbeelden verklaren we ons nader.

Realtimeboekhoudsysteem voor webshops

Realtimeboekhoudsystemen bieden de mogelijkheid aan om het programma te koppelen met jouw webshop. Zo bouwt het automatisch verder op verschillende informatiebronnen. Elke verkoop of retourzending wordt dan live verwerkt in het boekhoudprogramma. Niet alleen is dit een heuse tijdsbesparing, bovendien verklein je ook het risico op fouten. Dit laatste heeft overigens ook te maken met de verschillende automatische controles. Zo kan het realtimeboekhoudsysteem automatisch de boekingen vergelijken met de info van jouw zakelijke rekening voor ZZP’ers.

Realtimeboekhoudsysteem voor de horecasector

In de horecasector wordt steeds vaker gekozen voor digitale kassa’s. Medewerkers doen de nodige verrichtingen gewoon via een tablet of een ander digitaal toestel. Die gegevens kan je eveneens koppelen met het realtimeboekhoudsysteem zodat ze meteen invloed uitoefenen op de achterliggende cijfertjes.

Vooral indien je over verschillende vestigingen beschikt, is zo’n automatische koppeling interessant. Hierbij dien je overigens ook te denken aan automatische rapportages waarbij de cijfers van verschillende vestigingen eenvoudig met elkaar kunnen worden vergeleken. Ideaal voor het nemen van gegronde beleidsbeslissingen zonder te moeten teren op cijfers van vorige kwartalen. Preventief in plaats van curatief ingrijpen kan de kwaliteit van de beslissingen alleen maar ten goede komen, wees daar maar zeker van.

Realtimeboekhoudsysteem voor dienstverlenende bedrijven

Vervolgens kunnen ook dienstverlenende bedrijven genieten van de voordelen van realtimeboekhoudsystemen. Nee, zij hebben geen winkel, geen voorraad en soms zelfs geen kassa. Toch kan automatisering ook hier heel wat meerwaarde creëren.

Tegenwoordig zijn er immers veel banksystemen die ook koppelingen toestaan met dergelijke realtimeboekhoudsystemen. De zakelijke rekening van bunq fungeert hier bijvoorbeeld als een echte pionier en laat zich koppelen met de meeste online boekhoudsystemen die in Nederland gebruikelijk zijn. Denk hiernaast echter ook nog aan de andere voordelen van realtimeboekhoudsystemen. Werken in de cloud, overal toegang tot accurate rapporten en een eenvoudiger beslissingsproces zijn daar slechts enkele voorbeelden van.

Voordelen voor elk MKB-bedrijf

Hierboven werden drie verschillende voorbeelden toegelicht, maar in de praktijk bieden realtimeboekhoudsystemen voor elk MKB-bedrijf talloze voordelen. Het gaat hier voornamelijk om voordelen ten gevolge van tijdsbesparing en de daarbij horende lastenverlaging, maar ook een aantal andere voordelen zijn noemenswaardig. Zo zijn realtimeboekhoudsystemen vaak een veiligere oplossing omdat ze op externe servers draaien en er steeds diverse back-ups bestaan. Ook de eigen hardware legt geen beperkingen op zonder dat je zelf IT- of cyberveiligheidsexperts in huis moet halen: de ontwikkelaar beschikt over de nodige knowhow om een zorgeloos gebruik ervan te garanderen. En jij hoeft jou nergens zorgen om te maken.

Horeca, wederverkopers, groothandelaars of dienstverleners: stuk voor stuk kunnen ze voordelen van realtimeboekhoudsystemen plukken. Ieder zijn voorkeur, maar de kracht van realtimeboekhoudsystemen valt maar moeilijk te negeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *