5 gouden tips voor succesvolle outsourcing

Outsourcing is in bepaalde situaties een goede keuze en in andere juist totaal niet. Soms bespaar je vele duizenden euro’s en kun je profiteren van allerlei handige expertise. Denk bijvoorbeeld aan de accountant die je allerlei tips geeft waardoor je veel minder belasting betaalt. Maar wanneer het om kernprocessen van je bedrijf gaat, dan wil je natuurlijk wel graag een betrouwbare partner. Want vaak gaat het ook mis met outsourcen. En dat heeft dan natuurlijk grote gevolgen voor je bedrijf. We geven je de 5 gouden tips om dit te voorkomen.

Wat besteed je uit?

Belangrijk is dat outsourcing binnen de strategie van je bedrijf past. Kies je ervoor om zelf een organisatie in te richten? Of kan een andere organisatie het beter en sneller? In dit laatste geval is outsourcing soms slim. Soms is een proces echter zeer essentieel voor je bedrijf. Zo’n proces voegt dan veel meerwaarde toe aan je bedrijf of is belangrijk voor je klanten. In zo’n geval is het belangrijk om even wat langer na te denken. Een randproces of commodity kun je vaak wel goed outsourcen. Zo blijft er ook meer tijd over voor de echte kernprocessen. Het technische deel van een website of de bedrijfsadministratie kun je prima uitbesteden. Maar de content van je website bijvoorbeeld is belangrijk voor je bedrijf. Deze kun je dus beter in eigen beheer houden.

Is de partner betrouwbaar?

Bedrijven weten zich heel vaak goed voor te doen als specialist met talloze referenties en een uitgebreide klantenportfolio. Maar dit is lang niet altijd waar en zegt ook niet alles. Soms zijn er net zeer bekwame medewerkers vertrokken of lukt het juist niet om goed gekwalificeerd personeel aan te trekken. Check daarom altijd de volgende zaken:

  • Maak een shortlist van leveranciers met ervaring in dezelfde soort projecten en goede kwalificaties
  • Verloopt het eerste contact niet prettig? Ga dan door met de volgende op de lijst.
  • Neem altijd contact op met een paar referenties. Een professioneel bedrijf heeft deze altijd en zo krijg je een beter beeld van de organisatie en diensten.

Doe eerst een try out

Veel bedrijven besteden direct een volledig traject uit. Dat is geen aanrader. Begin bijvoorbeeld met een pilot, klein project of deel van het proces. Zo kunnen eventuele problemen ook nog aangepast worden. Dit geeft veel meer zekerheid over het uiteindelijke succes. Kies ook bij voorkeur een partner uit dezelfde regio. Is je organisatie bijvoorbeeld in Assen gevestigd? Kies dan ook voor een bureau in bedrijfsadvies in Assen of omgeving. Zo kun je snel even langsgaan bij problemen.

Een goed doordacht plan

Bereid de outsourcing goed voor. Denk na over de doelstellingen, resultaten en tijdlijnen. Kies ook duidelijk voor maatwerk of standaardisatie. Wil je graag een standaard oplossing voor een lage prijs? Of kies je voor een partner die meedenkt met je bedrijfsprocessen en oplossingen aanpast aan jouw specifieke wensen? Wanneer je weet wat je wilt, dan kun je sneller een shortlist met leveranciers maken. Ook verloopt het totale traject dan een stuk sneller. Leg alle afspraken ook vast in een Service Level Agreement zodat er achteraf geen onduidelijkheden ontstaan. Denk ook na over zaken als eigendomsrecht. Wie is bij maatwerk na afloop de eigenaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *