Op zoek naar fulfilment? Tips

Bij de start van een webwinkel speelt logistiek vaak nog niet de grootste rol. Inpakken en wegbrengen van zendingen kan met een beperkt aantal orders prima zelf. Maar zodra de orders toenemen begint logistiek vaak een uitdaging te vormen. Voorraadbeheer, orderpicken, inpakken, verzenden en retouren worden dan opeens een substantieel deel van de dagbesteding. Dit wil je niet. Je komt dan voor de keus om mensen te gaan aannemen om de orders af te handelen of om het hele proces uit te besteden. Dat laatste wordt fulfilment genoemd.

Wat is fulfilment?

Simpel gezegd komt fulfilment neer op een partner die voor jou alles rondom het verzenden van bestellingen uit handen neemt. Denk aan inpakken van zendingen, verzenden, voorraadbeheer en retouren afhandelen. Andere taken als inserts toevoegen, pakbonnen uitdraaien en bijvoorbeeld verzendverpakkingen inkopen liggen dus ook bij de fulfilmentpartner. Het grote voordeel is de tijdswinst: nooit meer zelf orders inpakken. Het nadeel is de prijs, je betaalt uiteraard meer dan als je zelf zou inpakken. Fulfilment is de manier om webshops te laten groeien. Jij kunt jouw tijd beter in groei investeren dan in het inpakken van orders.

Er zijn een aantal zaken om op te letten wanneer je voor fulfilment kiest.

Prijs

Natuurlijk doet prijs er toe. Veel fulfilmentspelers hanteren een vreemde prijsstelling. De prijs is opgebouwd uit verzending, inpakken, orderpicken, voorraadbeheer en bijvoorbeeld toe te voegen inserts. Als een prijs opgebouwd is uit meerdere variabele componenten is een berekening van een prijs per stuk heel lastig, soms zelfs onmogelijk. Sommige fulfilmentbedrijven sturen excellijsten als offerte waar met 20 variabelen gewerkt wordt. In dat geval is het moeilijk om een marge te berekenen. Ten slotte draait het om de marge de je overhoudt en moet je precies weten wat je per stuk betaalt om een order via fulfilment te laten verzenden. Een all-in prijs werkt daarbij natuurlijk het best. Desnoods met de afspraak om na 3 maanden te corrigeren.

Verborgen kosten

Behalve de prijs per stuk zijn er ook verborgen kosten. Denk aan opstartkosten en licenties. Bij ieder fulfilmentbedrijf zal IT gekoppeld moeten worden. Logisch. Maar hier berekenen ze kosten voor. Dit zijn vaak eenmalige kosten die kunnen oplopen tot 1500 euro.

Houd verder ook rekening met licenties. Verkoop je ook op bol.com? Dan gaat de fulfilmentpartner deze orders ook verzenden. Dus weer een koppeling en dat gaat gepaard met licenties. Een eenvoudige koppeling kost makkelijk 50 tot 100 euro per maand.

Die verborgen kosten dienen op voorhand duidelijk te zijn, je moet ze kunnen terugrekenen naar een stukprijs. Als je 500 orders per maand verzendt via bol.com en 50 euro aan licentiekosten hebt, gaat de stukprijs dus met 10 cent omhoog. Dit is hopelijk te overzien maar de kosten moeten duidelijk zijn.

Verzekering

Dit is een belangrijke. De fulfilmentpartij heeft (vaak) geen verzekering voor voorraad van derden. Ergens is dit best vreemd, want jij hebt als klant geen enkele invloed op de bedrijfsvoering van de fulfilmentpartner.

Het lastige is dat zodra je klant wordt bij een fulfilmentbedrijf de verzekering vaak geen aandacht krijgt. Geld is geld, en hoe eerder je start hoe beter. Dit kan dramatische gevolgen hebben. Toen fulfilmentbedrijf Montapacking in 2018 afbrandde bleek een groot deel van de klanten niet verzekerd te zijn. Waarschijnlijk hadden zowel Montapacking als de klant er op het moment van aanvang weinig oog voor, met desastreuze gevolgen van dien. De fulfilmentpartij dient heel duidelijk te zijn waar hun verantwoordelijkheden stoppen. Maar vraag dit altijd voor de zekerheid na.

De brand bij Montapacking onderstreept de afhankelijkheid van een fulfilmentpartij. Gaat het daar mis? Dan ligt jouw bedrijf stil. Verzekering helpt hier overigens maar deels. Want de verzekeraar zal nooit in een dag de schade vergoeden.

Cut-off tijd

Ongekend belangrijk voor de conversie is de cut-off tijd: de tijd tot wanneer klanten kunnen bestellen om het product de volgende dag in huis te hebben. Hoe later hoe beter. Lang niet iedere fulfilment partij kan een late cut-off tijd aan. En wanneer ze dit wel aanbieden kan het de prijs per order flink omhoog duwen.

Veel spelers hanteren een cut-off tijd van 17:00 uur. Sommigen tot 20:00 uur en enkelen tot 23:00 uur. Die latere tijden zijn natuurlijk fantastisch, maar hier kunnen extra kosten aan verbonden zijn. Let hier op. Want een late cut-off tijd gaat vaak niet voor de standaardprijs. Zo betaal je bijvoorbeeld 6,50 euro per order tot 20 uur, en daarna een toeslag per order om nog na 20:00 uur gepickt te worden.

In Nederland zijn er enkele spelers die tot 23:30 uur verzenden. Ook op zondag wordt er verzonden, vaak tot maximaal 17:00 uur

Tip: zondag is een een hele belangrijke dag voor online shoppers. Veel belangrijker dan zaterdag. Verzending op zondag is dus verstandig!

Plugins/extensies

Veel aanbieders van fulfilment hebben plugins om eenvoudig webshops te kunnen koppelen. Zo kunnen orders bijvoorbeeld automatisch worden uitgelezen maar kan ook de checkout (afrekenpagina) worden gecustomized. Die checkout kan dan worden voorzien van afhaallocaties, iets wat de conversie ten goede komt.

Door met plugins te werken zullen de kosten om IT te koppelen in veel gevallen lager uitvallen. Zeker voor shops die met Woocommerce of Magento werken, dit zijn vaak de systemen waar het snelst plugins voor worden gemaakt.

Rapportages

Natuurlijk wil je inzicht hebben in zendingen, kosten, geblokkeerde orders, retouren en bijvoorbeeld de voorraad. De fulfilmentpartner dient een gedegen IT systeem te hebben waarin deze data terug te vinden is. Een soort portal of dashboard waarin jij overzichtelijk kunt zien hoe je ervoor staat.

Dit inzicht is van ongekend belang. Naarmate de orders toenemen – een doel van fulfilment – moet je aan bepaalde knoppen draaien om te kunnen optimaliseren. Maar aan welke knoppen? De rapportages over zendingen, retouren en voorraad zijn hierin belangrijk. Beslissingen worden op die manier data gedreven en eenvoudiger te maken.

Contract

Als laatste dien je goed te letten op contractvormen. Kies voor een maandcontract of helemaal geen contract. Zo kun je in ieder geval weer makkelijk switchen mocht de fulfilmentpartner niet bevallen. Besef wel dat overstappen nooit echt makkelijk is. Jouw voorraad ligt immers elders, dus een mogelijk overstap kan zomaar betekenen dat je 1 of 2 dagen niet kunt verzenden.

Jouw ervaringen

Uiteraard zijn er ook nog andere zaken van belang zoals service en bereikbaarheid. Maar dit is lastig om op te selecteren. Alle fulfilmentpartijen zullen immers claimen fantastische service te leveren… Heb jij ervaringen met fulfilment die je graag wil delen? Zet het in de reacties.

10 gedachten over “Op zoek naar fulfilment? Tips

 • 20/07/2019 om 14:25
  Permalink

  Let ook op inbounden van voorraad. Vraag na hoe snel dit wordt gedaan.
  Vlot inbounden is van groot belang voor kleine shops.

  Bij Montapacking was overigens meer aan de hand hoor 🙂
  Ze bleken zwaar onderverzekerd te zijn. En dan is het niet slim om de media op te zoeken met een verhaaltje dat je alles hebt opgelost. Dit was simpelweg niet waar. En het is al helemaal niet slim om nep reacties in te zetten om je verhaal kracht bij te zetten. Het artikel op Emerce is in fulfilmentland veel gelezen en Montapacking heeft de lachers op de hand gekregen.

  Beantwoorden
 • 24/07/2019 om 13:26
  Permalink

  Bij Montapacking is altijd iets aan de hand. Wij wisten niet hoe snel we er weg moesten komen.

  Beantwoorden
 • 09/08/2019 om 07:22
  Permalink

  Montapacking… Breek me de bek niet open. Ga nooit met Montapacking in zee. Het liegen zit deze mensen in het bloed. Telefonisch beloftes doen die later net zo makkelijk worden ontkend. En uiteraard zet men niets op papier. De brand onderstreept dit nog maar eens. Algemene voorwaarden zijn na de brand opeens op de site gezet alsof ze er altijd stonden…

  Beantwoorden
 • 04/05/2020 om 10:12
  Permalink

  Ook hier diezelfde slechte ervaringen. Montapacking raakt inbound voorraad kwijt, beschadigt reguliere voorraad en reageert niet om directieklachten. Wegwezen dus. Facturen blijven uiteraard komen…

  Vanuit personeel dat ‘off the record’ een keer eerlijk sprak bleek dat Montapacking kampt met extreme achterstanden. Er wordt bezuinigd op personeel. Dat is een mogelijke oorzaak van de chaos.

  Beantwoorden
 • 29/06/2020 om 09:37
  Permalink

  Wij zijn bij Montapacking ook van in de ene verbazing in de andere gevallen. Dit bedrijf raakt gewoonweg voorraad kwijt. Iemand tekent ervoor en daarna is het kwijt. Een oplossing volgt niet, hun factuur vervolgens wel. Wij zijn blij dat we weg zijn. Ik raad iedereen aan vooral even door te zoeken naar partijen die wat minder hoog van de toren blazen. Montapacking doet enorm z’n best om iedereen te overtuigen dat ze groeien. Maar in realiteit worstelt het bedrijf extreem met het aantrekken van normaal personeel. De ontevredenheid onder het personeel is extreem.

  Beantwoorden
 • 07/08/2020 om 06:42
  Permalink

  Dank voor de opmerkingen. Ook wij twijfelen aan Montapacking. Hun reactie op de brand was verbazingwekkend en wekte weinig vertrouwen. Wij zijn kort met ze in gesprek geweest maar kwamen er al vrij snel achter dat er wel erg makkelijk met beloftes werd omgegaan. Accountmanagers krijgen volgens mij bonussen, en doen veel rooskleuriger beloftes dan de mensen op de vestiging zelf. Zonde, maar het bedrijf zit niet goed in elkaar. Wij hebben het niet lang uitgehouden.

  Beantwoorden
 • 08/01/2021 om 11:08
  Permalink

  Met mijn kleine onderneming overgestapt op fulfilment van Montapacking om te kunnen groeien. Had ik het maar nooit gedaan!! Structureel “verdwijnt” er voorraad, overduidelijk diefstal maar je wordt afgescheept met de ‘Algemene Voorwaarden’ waarin een clausule over voorraadverschil staat. Duizenden euro’s schade geleden. Ik kan Montapacking absoluut niet aanraden.

  Beantwoorden
 • 10/03/2021 om 14:02
  Permalink

  Wij willen met ons online kledingbedrijf overstappen naar fulfilment.
  En hebben hierover contact met Montapacking.
  Echter lees ik hierboven wat mindere reacties….
  Heeft er iemand goede ervaringen met een fulfilment bedrijf?

  Beantwoorden
  • 15/03/2021 om 22:18
   Permalink

   Er zijn genoeg opties. Let op zondaglevering. Dit is een belangrijke dag. Ik ben tevreden over MCS fulfilment.

   Beantwoorden
 • 15/06/2021 om 20:08
  Permalink

  Montapacking is een kansloos verhaal. Kijk voor de grap eens bij de Google reviews van Montapacking Lelystad. Ze laten hun hele personeelsbestand (seizoensarbeiders uit voornamelijk Polen) valse reviews schrijven… Je verzint het niet. Geen omschrijving bij de reviews want de mensen spreken geen Nederlands, alleen 5 sterren.

  Het bedrijf bedriegt er op los. Alle PR is ook fake. Er wordt betaald voor artikelen in de Quote en op logistieke platforms. Zielig gewoon.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *